Karate bij ASK Johan Bult

Karate wordt tegenwoordig snel in een hokje geplaatst. Wanneer andere vechtkunst beoefenaars ernaar kijken kennen ze alleen het semi-contact puntensysteem van kumite. Wanneer het dan wordt vergeleken met bijvoorbeeld kickboksen wordt het vaak als inferieur beschouwt.

Anderen kennen alleen het kata verhaal. Karate is net een dans. Hoe moet dat mij helpen?? Door de incomplete kijk op karate wordt de kunst zo vaak in de verkeerde schijnwerpers geplaatst.

Deze kijk op karate klopt voor geen kant, maar de mensen hebben eigenlijk geen ongelijk. Men beoordeelt wat ze zien! En wat de mensen zien is helaas dit kleine stukje van karate waar de meeste karatescholen het meeste tijd in investeren.

Wanneer je een doorsnee karate beoefenaar vraagt wat voor technieken in karate voorkomen hoor je vaak dezelfde dingen. Rechte stoten, een aantal verdedigingstechnieken en schoppen boven de gordel. Is dat alles? Kort antwoord: NEE. Helaas worden veel dingen vergeten. Het oude/echte karate kent zoveel meer.

Het complete karate kent veel meer. Hoeken, stoten, werpen, vegen, low kicks, grondvechten, verwurgingen en ga zo maar door. Het komt allemaal aan bod. De meeste moderne karatescholen geven hier weinig aandacht aan en dat is jammer. Zo evolueert het ‘echte’ karate niet door. Daar gaan wij een stokje voor steken. ASK wordt altijd geprezen om zijn realistischere aanpak en daar zijn wij trots op. Toch zijn er voor ons als trainers nog steeds vele hogere levels te bereiken. De kern van ASK willen wij nog verder ontwikkelen door ons nog meer te verdiepen in de oude/vergeten kunsten die karate te bieden heeft en zo de complete kunst door te geven aan de leerlingen.

De lessen zijn altijd vrij interactief geweest. Er is altijd veel partnerwerk te doen. Dit blijft hetzelfde of wordt zelfs meer. Samen oefenen en dingen uitproberen is de beste leerstijl. Er gaat meer tijd in bunkai en zelfverdediging scenario’s geïnvesteerd worden. Eén keer in de 4-6 weken komt er een gasttrainer (oud karate-lid van ASK) lesgeven in een andere vechtkunst. Zie dit als een uitstapje naar een andere wereld. Dit geeft ons weer een betere kijk op de dingen die wij aan het doen zijn!

karate-do in kanji + betekenis

WAAROM KARATE?

Vechtsporten worden doorgaans geassocieerd met allerlei negatieve uitspattingen van agressief gedrag.  Mits op de juiste wijze onderwezen, blijkt karate juist het omgekeerde te bewerkstelligen

Fysieke voordelen van Karate

Betere reflexen en coördinatie
Betere prestaties in alle fysieke activiteiten
Meer kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid
Betere gewichtscontrole
Goede cardiotraining
Verbeterde balans

Mentale voordelen van Karate

Betere concentratie voor werk en studie
Spanningsvermindering en een beter vermogen tot ontspannen
Vertrouwen dat je jezelf en je familie kan verdedigen
Vertrouwen in het omgaan met confrontaties
Een positieve houding tegenover het leven door zelfvertrouwen en zelfdiscipline
Eigenwaarde en respect voor de mensen om je heen

Scroll naar boven