Geschiedenis van Kobujutsu

Geschiedenis van het Ryukyu Kobujutsu in Nederland

Ryukyu Kobujutsu is het gewapende deel wat vroeger een onderdeel was van het Karate.

De meeste kata zoals we die nu kennen zijn composities van grootmeesters van ongeveer 150 jaar en langer terug. Oorspronkelijk kwamen de wapens die gebruikt worden voor in China. Waar ze nog in diverse systemen te vinden zijn.

Ryukyu Kobujutsu ontstond in de geschiedenis ongeveer 700 jaar geleden. De exacte oorsprong van veel kata zijn dan ook niet te herleiden. Kata zijn genoemd naar de ontwerper een plaats of een streek  Het Ryukyu kobujutsu werd op Okinawa tezamen
met het Karate beoefend. Nadat het Karate werd geïntroduceerd in Japan werd het gewapende deel eraf gelaten, deels omdat Japan zelf een heel grote traditie had in vele wapensystemen.

Op Okinawa zelf werd het Kobudo of Kobujutsu beoefen in diverse Karatesystemen. Zij werkten vaak los van elkaar en hadden onderling geen of weinig contact.Het was Shinken Taira, leerling van Yabiku Moden Sensei die alle bekende wapen kata, verspreid over 8 wapens verzamelde en in een systeem onderbracht. Hij richtte hiervoor de Ryukyu Kobudo Hozon Shinkokai op waarvan hij president was. Na zijn overlijden in 1970 werd Akamine zijn opvolger in Okinawa. Motokatsu Inoue, die een directe leerling van Shinken Taira was verzamelde al deze kata’s en ging dit uitdragen in zijn Dojo in Shimizu.

Inoue Motokatsu (Bujutsu naam: Gansho) is geboren op 2 december 1918 in Tokyo. Zijn bujutsu opleiding begon reeds vanaf jonge leeftijd. Zijn eerste en  belangrijkste leraar en mentor was Fujita Seiko, de 14e grootmeester van de Koga Ryu (ninjutsu)
en Shihan in het Shingetsu-ryu Shuriken Jutsu. Deze Fujita Seiko was de lijfwacht van Motokatsu´s vader Inoue Saburo, generaal in het Japanse leger. Omdat deze lijfwacht er altijd was, leerde Motokatsu zijn beginselen van Fujita Seiko.)

Inoue Motokatsu werd door Fujita Seiko in de loop van de jaren geïntroduceerd bij verschillende grootmeesters van verschillende disciplines om daar te trainen. Na zijn 18e jaar werd hij bij Taira Shinken geïntroduceerd. Inoue Motokatsu werd Taira
Shinken´s hoogst gegradueerde student. In augustus 1969 verkreeg hij zijn Hanshi certificaat. Dit is de hoogste lerarentitel.

Inoue Motokatsu heeft alle  kobujutsu kata direct onderwezen gekregen van Taira Shinken. In opdracht van Taira Shinken heeft hij het kobujutsu verder gesystematiseerd: van ieder wapen heeft hij  basisvormen(kihon), basis partnerwerk (kihon kumite) en uitleg van de kata (bunkai kumite) gemaakt. Deze vormen zijn zeer goed doordacht en uniek voor de organisatie Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinkokai. Inoue Gansho Hanshi is overleden op 1 januari 1993. De zoon van Inoue Gansho, Inoue Kisho Hanshi, heeft alle kennis overgedragen gekregen van zijn vader. Momenteel is hij Chief Instructor en Voorzitter van de Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai Japan. De organisatie bewaart en promoot vandaag de dag 42 wapen kata en de manier waarop de wapens gebruikt worden in kihon en bunkai-vormen. Inoue Hanshi reist daarom elk jaar naar Europa om de beoefenaars van het Ryukyu Kobujutsu verder te onderwijzen in kata en toepassingen. Zijn seminars zijn altijd weer een inspirende ervaring.

RYUKYU KOBUJUTSU NAAR NEDERLAND

In Nederland werd het Okinawa kobujitsu geïntroduceerd door Rob Zwartjes, die in 1974 in Japan rechtstreeks onder Inoue Motokatsu trainde. Wim van de Leur volgde in zijn voetsporen, trainde eveneens een aantal periodes in Japan onder Inoue Motokatsu en diens zoon. Beiden zijn gegradueerd tot 7de dan Ryukyu Kobujutsu. Momenteel zijn er vier 7de dans buiten Japan, waarvan twee in Nederland.

 

Scroll naar boven